Първият снежен човек си направиха на  връх Мусала, похвалиха се

...
Първият снежен човек си направиха на  връх Мусала, похвалиха се
Коментари Харесай

Първият снежен човек си направиха на Мусала

Първият снежен човек си направиха на  връх Мусала, похвалиха се от Метеорологичната станция на върха и пуснаха фотография за потрърждение. Измайсторен е по всички правила, с метла в едната ръка и синя тенджера наместо шапка на главата. Актуалността на външния му тип е реализирана със стика за селфи – един от атрибутите, които туристите в последно време постоянно включват в оборудването си, с цел да потвърждават, че са стъпили на върха на Балканския полуостров.
Това е вторият снеговалеж на най-високия връх на България и целия Балкански полуостров / 2925 м./. За първи път зимата даде знак, че е близо на 5 октомври, когато на Мусала падна първият сняг, писа тогава Труд.

„Айдееее… да ни е цветущ първия сняг!!!“, оповестиха във фейсбук на страницата на връх Мусала, публикувайки видео доказателство. На клипа ясно се виждаха снежинки, хвърчащи край обозначителната пирамида и метеорологичната станция на върха чието име от турски език значи „близо до Бог“ или „място за молитви“.

Синоптиците предизвестяват със жълт код за превалявания от дъжд и гръмотевична интензивност в пет области на страната за през днешния ден, сочи информация в уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

Прогнозата е в действие за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези региони се чакат превалявания от дъжд, съпроводени с гръмотевици. Прогнозираните сумарни междинни количества дъжд за денонощието са към 15-20 л/кв.м. за Смолянска област, а за другите четири области – към 20 литра на квадратен метър, като локално са вероятни и повече.

Почти без превалявания, с раздрана облачност ще е над югозападните региони.

Ще духа слаб, в източната половина на страната – сдържан вятър от север-североизток.

Максималните температури в страната през днешния ден ще са сред 18 и 23 градуса.

Атмосферното налягане е по-високо от междинното за септември и няма да се трансформира значително.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще превалява дъжд, а над 2600 метра – слаб сняг. По-значителни ще са преваляванията в Родопите и Странджа. Ще духа сдържан вятър от изток-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра към 14 градуса, на 2000 метра – към 7 градуса.

Над Черноморието ще е облачно, с превалявания от дъжд, в южните региони интензивни и съпроводени с гръмотевици. Ще духа сдържан североизточен вятър. Максимални температури и на въздуха, и на морската вода: 21-23 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, с наклонност за увеличаване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР